Mållaga på AgderArbeidet vårtKontakt ossArtiklarPressemeldingarLokallagInnmeldingPeikararFramsida

pressemeldingar / Vil ha nynorsk som valgfag

Vil ha nynorsk som valgfag

Elevene ved Tangvall skole støtter Frps utspill om nynorskfritak i Søgne.

Av: SONJA H. HINES og BIRGER RINGSETH, Fedrelandsvennen. Les også artikkelen i Fedrelandsvennen

LITE MOTIVERT: Kristine Kleiveland (14) (t.v.), Malin Helene Berge (13) og Mailene Løvdal Paulsen (14) mener de har nok med å lære ett skriftspråk - bokmål.

SØGNE: - Det burde heller vært et valgfag. Norskfaget er vanskelig nok uten sidemål, mener Malin Helene Berge, Kristine Kleiveland og Mailene Løvdal Paulsen fra Tangvall skole i Søgne.

Kristine og Mailene går i 9. klasse og startet med sidemål, som er nynorsk, i år. Malin skal begynne neste år. Men motivasjonen er laber. De tre støtter opp om Søgne Frps utspill om nynorskfritak for elevene i Søgne.

Fædrelandsvennen skrev onsdag at kommunestyremedlem Christian Eikeland har oversendt en interpellasjon til ordføreren med ønske om nynorskfritak. De tre jentene jubler når de ser oppslaget i Fædrelandsvennen.

- Endelig. Nynorsk burde heller vært et valgfag. Vi føler vi ikke har bruk for nynorsk, sier de. De forteller at faget ofte diskuteres i klassen. Læreren prøver å oppmuntre dem.

Pappa skulket
- Det sies at 70 prosent av dialekten vår ligner på nynorsk, forteller Mailene. - Men det er ingen god nok grunn, mener hun. Kristine forteller at hun har slekt i Bergen, men mener hun forstår dem utmerket uten å lære nynorsk. Mailene tror hun snakker på vegne av mange.

- Pappa likte heller ikke nynorsk. Han pleide til og med å skulke de timene, forteller hun.

- Er dere altså helt imot å lære nynorsk?

- Nei, det blir feil, sier jentene. Men de tre gruer seg til å måtte skrive nynorsk. De vil heller fokusere skrivingen på bokmål.

- Det er nå jeg begynner å bli flink i bokmål, sier Kristine.

- Men å lære historien bak nynorsk og lese litt nynorsk kan være greit, mener jentene, etter de har fått roet seg litt. Og legger til at prosjektarbeid og liknende kan være spennende.

- Å se film og kanskje lese en bok på nynorsk i klassen kunne vært ok, mener Mailene. - Bare vi slipper å skrive det.

Rektor ved Tangvall skole var ikke tilgjengelig for kommentar torsdag.