Mållaga på AgderArbeidet vårtKontakt ossArtiklarPressemeldingarLokallagInnmeldingPeikararFramsida

pressemeldingar / Vil ha valgfritt sidemål

Vil ha valgfritt sidemål

Aust-Agder Unge Høyre ber Høyre om akutthjelp for elevene i den videregående skolen.
– Vi ser at dagens ordning med obligatorisk sidemålsundervisning og eksamen ikke fungerer, derfor ønsker vi å gjøre dette valgfritt, sier leder Thomas Høie.

Hvert år går en av fem elever ut av grunnskolen uten å kunne lese og skrive skikkelig. Hvis elevene kan velge bort nynorsk i skolen, kan de fokusere mer på norsk og de andre basisfagene. Unge Høyre mener tiden er overmoden for å gjøre noe med en av de viktigste grunnene til at elevene ikke lærer lesing og skriving godt nok.

- Det er meningsløst å søle bort verdifull tid i norskfaget med å lære to varianter av skriftlig norsk. Vi skjønner hverandre likevel, det er ikke lenger behov med obligatorisk skriftlig sidemål i skolen. Vi må få avviklet ordningen så raskt som mulig, sier Høie. Kun mellom 8 og 10 % av elevene har nynorsk som sitt hovedmål, og det blir stadig færre. Da behøver ikke 92 % av elevene lære å skrive den målformen de ikke har valgt. På Aust-Agder Høyres årsmøte 6.februar kommer vi derfor til å fremme en resolusjon hvor vi ber Høyres stortingsgruppe om å gjøre sidemålsundervisningen valgfri.

De som ønsker det skal selvsagt ha nynorsk som hovedmål og Duun og Garborg skal fortsatt være pensum.
- Nynorsk er en del av norsk kulturhistorie og samtidslitteratur, avslutter Høie.

Agderposten, 30. januar 2004. Sjå også Agderposten.