Mållaga på AgderArbeidet vårtKontakt ossArtiklarPressemeldingarLokallagInnmeldingPeikararFramsida

pressemeldingar / Kolbjørn Hauges beste

Kolbjørn Hauges beste

18.08.03: Fedrelandsvennen skriv varmt om den nye kriminalromanen til Kolbjørn Hauge. Som er på nynorsk.

BOKANMELDELSE

Dyktig komponert kriminalroman, skrevet ut i en presis, nesten kjølig form.

Kolbjørn Hauge, som skriver på nynorsk, men som ikke utkommer på Det norske Samlaget, har nærmest skapt seg sin egen genre innen norsk kriminallitteratur: Vestlandskrim. Det fysiske landskapet er det norske Vestlandet, men det mentale jordsmonnet og selve tidsbildet er Norge av i dag.

Han opererer også med de samme politifolkene, det har han gjort i fem romaner til nå.

I Nord og ned er utgangspunktet at fotografen Falckøy og de to sønnene hans er forsvunnet, like sporløst som fettflekker etter oppvask.

Lensmannnsbetjent Eliassen, pluss teamet Andersen og Brenna, står foran en, tilsynelatende, diger floke.

Det er en dyktig komponert kriminalroman, skrevet ut i en presis, nesten kjølig form, med en tone der det dypt alvorlige, det vonde, går opp i en balansert enhet med det hverdagslige, det småpussige.

Ikke skal vi her røpe noe som helst om «hvordan det går». Men vi kunngjør tydelig: I bunn dreier det seg her om fundamentalistiske mennesker, slike som tilhører religiøse sekter hvor budskapene i Bibelen tas helt bokstavelige, slik noen barn kan ta gamle eventyr.

Og dét kan det oppstå smertelige ringvirkninger av. Virkninger som gir sluttsummene fortielser, underkuede mennesker, ødelagte liv. Og det kan oppstå langsomme «menneskelige jordskjelv», der følelser som ikke er pene bygger og bygger seg opp, inntil eksplosjonen kommer.

Kort, men fyndig meldt: Nord og ned er Kolbjørn Hauges dypeste, videste, mest virkningsfulle og desidert beste kriminalroman!

Knut Holt

BOK
Forfatter: Kolbjørn Hauge
Tittel: NORD OG NED
Kriminalroman
Forlag: Aschehoug

Les bokmeldinga i Fedrelandsvennen.