Mållaga på AgderArbeidet vårtKontakt ossArtiklarPressemeldingarLokallagInnmeldingPeikararFramsida

pressemeldingar / Hektet på fantastisk litteratur

Hektet på fantastisk litteratur

(Fædrelandsvennen 02.12.05): En bok var nok, og denne gjengen fra Karuss skole i Vågsbygd ble hektet på fantasy-sjangeren. Nå leser de flere hundre sider i uken.

Av: MARIANNE GAUSLAA, Fædrelandsvennen

Les i Fevennen.
Les om Lene Kaaberbøl. Lene Kaaberbøl

Kristiansand: -Vi trenger å komme vekk fra hverdagen i blant og «chille». Fantasy består av et magisk univers, en helt annen verden enn vår. Du blir bare sugd inn. En reise dit gjør susen. Jeg glemmer at jeg finnes. Det er bare sjelen som lever, sier Alexander Bjorvatn Øien (15) med dødsalvorlig mine.

Hittil har han hylt, ledd, grøsset og grått seg gjennom 60 bøker og har ikke tenkt å gi seg med det. Skrammarkrigen - bok nummer fire.

Alexander er ikke den eneste som leser «fantastisk litteratur» for tiden og digger sjangeren.

Skolene i Kristiansand går nye veier og avler lesehester som aldri før.

- Fantasy-sjangeren er «in» og vi nøler ikke med å følge opp det sporet. Målet er å få flere til å bli glad i å lese. Vi er på riktig vei, sier norsklærer Tore Einarsen ved Karuss skole.

Tenner barn og unge
Prosjektleder Marianne Lillesvangstu følger opp.

- Fatasylitteratur er en trend. Den kom i kjølvannet av Ringenes Herre og Harry Potter. Fantasy tente barn og unge. Vi ville inn på feltet. Spørsmålet var hvordan vi skulle hekte oss på, forteller hun.

Sammen med kolleger på Pedagogisk Senter inviterte hun i fjor elever og lærere til samlinger i biblioteket i Kristiansand, lagde et større og omfattende prosjekt og tilbød kurs med fantasy-litteratur som tema. .

- Lærere, bibliotekarer og HiA ansatte er i sving. Vi ser at når vi har engasjerte formidlere, tenner de unge og vil lese. Vi ser de hiver seg på fantasybølgen som aldri før. Også guttene er med, sier Lillesvangstu.

-Nå lar de seg ikke stoppe selv om utenlandske forfattere blir oversatt på nynorsk, sier hun en smule overrasket.

Den store forfatteren i øyeblikekt er danske Lene Kaaberbøl.

- Da vi oppdaget at hun ble oversatt til nynorsk, rev vi oss i håret. Hva gjør vi?

Vi valgte å følge opp og opplever at bøkene hennes leses som varmt hvetebrød. Både svake og sterke elever fra 5. til 10. klasse leser i skjønn forening. Spenningen og magien driver dem. Denne litteraturen vil de ha, nynorsk eller ikke, sier hun.

En magisk verden
Line Johannessen er helfrelst.

- Fantsay er en verden helt utenom det vanlige. Magisk og spennende. Jeg får ikke nok. Sluker en bok i uken, minst, forteller hun.

Scenen består av mennesker og andre raser. Alver, troll, enorme, fryktinngytendende drager, dverger hekser og trollmenn. Bildene jeg får i hodet er helt utrolige.

15-åringen har rukket å lese 2500 sider på tre måneder, altså over 200 bøker.

Fra Donald til fantasy
- Kampen mellom det onde og det gode appellerer. Verden er alltid i fare, det er alltid en ond hersker som vil ta makten eller har tatt makten. En mirakuløs verden. Du må bare lese dette, altså, sier Elisabeth Lien.

Klassekameraten Lars Fredik Kile er minst like ivrige.

- Helten med hjelpere klarer alltid å redde verden - eller litt av den. Jeg kunne godt tenkt meg å levd i fantasyverden noen dager og vært med på magiske hendelser. Men ikke hele tiden. Jeg vil tilbake til det virkelige livet. Et liv uten tv, McDonald, pc og kino er dødfødt, sier han.

- Men uten en dose Tolkien, Christopher Paolini, Ruben Eliassen eller Robert Jorden, hadde hverdagen vært grå og veldig kjiip, synes Martin Andersen.

Ungdommene liker ikke alltid å se fantasy på film. Ringenes Herre og Harry Potter for eksempel, stemmer ikke med bildene i deres eget hodet.

Selv om mange av dem også leser moderne litteratur, holder denne gjengen seg for det meste til fantsy-sjangeren.

- Jeg gikk rett fra Donald til fantasy. Det kan anbefales, smiler Alexander.

Moderne lærere
15-åringene fra Karuss skole i Kristiansand leser mer enn noen gang.

- Vi merker vi bor i en kommune som satser på økt lesing. Vi er omgitt av flinke lærere, som ikke tar alt så dødsseriøst. De følger med i tiden og sier ja til nye prosjekter. Og de vet hva de gjør. Vi merker vi skriver bedre også og vi leser mer engelsk, sier Martin.

- Jeg har aldri lest så mye engelsk som nå. Jeg har nemlig ikke tid å vente på de norske oversettelsene. Harry Potter er faktisk gøyere på engelsk, sier Alexander.

- Spenningen er vanvittig. Å pugge verb er ikke alt her i verden. Ikke Hamsun og Ibsen heller. Klart vi skal, men den tid den sorg. Vi er ikke helt blåst selv om vi leser fantasy. Vi har selvsagt hørt om de store norske forfatterne. Men akkurat nå føler vi oss privilegerte som får lese fantasy i skoletiden, sier Alexander og klassevennene.