Mållaga på AgderArbeidet vårtKontakt ossArtiklarPressemeldingarLokallagInnmeldingPeikararFramsida

pressemeldingar / Heilt konge å få målpris

- Heilt topp altså

Jorun stiansen strålte då ho fekk Dialektprisen 2005 frå Mållaga på Agder.
TEKST OG FOTO: JUDITH LITLEHAMAR, MÅLLAGA PÅ AGDER

Jorun Stiansen

- Eg er kjempstolt over å få denne prisen. Ærleg talt hadde eg aldri trudd denne dagen skulle koma, at eg skulle få pris for dialekten min, sa Stiansen nøgd.

Fjorårets idol-vinnar fekk Dialektprisen for å vera trygg på seg sjølv og eigen dialekt. I grunngjevinga vert det også sagt at Jorun Stiansen er ein flott ambassadør for gode språkhaldningar og for Vennesla.

Prisen vart delt ut av Aslak T. Fjermedal, leiar av Vest-Agder Mållag og Astrid Myhre, leiar av Aust-Agder Mållag.
- I ei tid der dialektane nærmar seg bokmål og bymål er Jorun Stiansen ei motvekt. Det er me i Mållaget glade for, sa Fjermedal.

Hit på "Venneslask"?
Fjermedal kom også med ei utfordring til Vennesla sine musikalske stjerner.
- Kven kan fyrst kome med ein skikkeleg hit på "venneslask" - som me kallar det - vert det Jorun, Maria Arredondo, eller kanskje tungrockgruppa Trail of tears?, utfordra Fjermedal.

Jorun på si side tok utfordringa med godt humør.
- Me får sjå. Eg har byrja å skrive på nye låtar no, så får me sjå, smilte gladjenta frå Vennesla.

Ikkje så mykje "hæ" lengre
- Eg kjeme aldri til å legge om dialekta mi, sa Stiansen og fortalde at venner og kjende no byrja å forstå dialekta hennar bedre enn i byrjinga av idol-karrieren.
- Det er ikkje så mykje "hæ" lengre"!

Elevar frå Vennesla vidaregåande skule var tilstades under utdelinga og fortalde om sitt prosjekt der dei har forska på Vennesla-dialekten. Dei har funne ut at dialekten held seg godt. No forskar dei også på den såkalla "Jorun-effekta" på Vennesla-dialekten. Det arbeidet er ennå ikkje ferdig.

Jorun Stiansen fekk eit bilete av kunstnaren Kjell Nupen, ei bok som skildrar kunsten til den kjende sørlands-kunstnaren og eit diplom frå Mållaga på Agder.
- Det biletet var nydeleg, det skal rett på veggen, slo Stiansen fast då ho mottok prisen.

judith5583@gmail.com

Her får Jorun dialektprisen! Les i Fædrelandsvennen 26. oktober.

Sjå video frå TVSør! Video fra Fædrelandsvennens nettavis

Heilt konge å få målpris

(Fedrelandsvennen 27.10.05) Jorun Stiansen (22) hadde aldri trodd hun ville få en pris for måten hun snakker på. Det fikk hun hos Mållaget i går.
AV HEIDI DITLEFSEN, FEDRELANDSVENNEN

Les også i Fædrelandsvennen 27. oktober.

PRISGITT: Idol-vinner Jorun Stiansen fra Vennesla mottok i går «Dialektprisen 2005» fra Mållaga i Agder. Hun satte stor pris på både bildet laget av kunstner Kjell Nupen og diplomet. Begge deler skal opp på veggen.

KRISTIANSAND: - Oj, heilt konge! utbrøt en spontan Jorun Stiansen (22) da hun fikk overrakt bildet laget av Kjell Nupen og et diplom som viser at hun er tildelt «Dialektprisen 2005» fra Mållaga på Agder. Selv om jenta fra Vennesla har bodd mye i Oslo det siste året, snakker hun fortsatt like bredt venndølsk. Det akter hun å fortsette med.

- Jeg kommer aldri til å forandre dialekten min. Nå skjønner til og med vennene mine i Oslo hva jeg sier til dem. I begynnelsen måtte jeg gjenta ting opptil tre ganger før de forsto meg. Det var veldig tungvint, sier Jorun til Fædrelandsvennen.

Leve lenge
- Du vurderte aldri å finslipe dialekten din når folk misforsto som verst?
- Nei, er du gal! Da hadde jeg blitt dratt hjem igjen etter ørene av pappa.

Hun er stolt over at Mållaga på Agder har valgt å gi henne årets dialektpris.
- Denne prisen vil leve lenge for meg. Den skal henge oppe på veggen så lenge den holder. Selve bildet skal jeg ha hjemme i Vennesla, slik at besta kan se litt på det, sier Jorun.

Mållaga på Agder valgte å gi prisen til Idol-vinneren fra Vennesla fordi «hun er trygg på seg sjølv og sin eigen dialekt. Ho er også ein flott ambassadør for gode språkhaldningar og for Vennesla».
- Jorun er blitt et ungdomsideal over natten. Det er flott at vi får ungdomsidealer som er så jordnære og tydelig viser den lokale tilhøreligheten sin. At Jorun skulle få prisen var ganske opplagt, sier lederen i Vest-Agder Mållag, Aslak Fjermedal.

Også direktør Sylfest Lomheim i Norsk Språkråd støtter avgjørelsen: - Kjempeflott at Jorun får denne prisen. Hun har vist at heimemålet er bra nok til å brukes i Idol-konkurransen, og det fortjener hun honnør for, sier Lomheim til Fædrelandsvennen. Også Bjøro Håland, som tidligere er blitt tildelt samme pris, er positiv til gårsdagens utnevnelse: - At Jorun får prisen synes jeg er fantastisk og flott. Det er sterkt gjort av henne å stå ved dialekten sin, mener han.

Produkt av oppvekst
Også Joruns pappa, en stolt Sven Olav Stiansen, var til stede ved overrekkelsen.
- Jorun er et produkt av oppveksten. Både jeg og kona er bevisste på dialekten vår og snakker bredt. At hun får denne prisen er veldig stort, sier Sven Olav Stiansen, som gleder seg over å ha datteren hjemme i Vennesla noen dager.

Jorun farter for tiden fram og tilbake mellom Oslo og Vennesla. Tiden fordeles sånn omtrent fifty-fifty mellom de to stedene. Idol-vinneren sliter fortsatt med stemmen og fokuserer på hvile og ro. Flere ganger i uken går hun til en stemmepedagog. Noen Idol-turné i etterkant av plateutgivelsen i august er det fortsatt ikke snakk om.
- Jeg sang under tv-aksjonen søndag og det gikk veldig greit, men jeg må begrense meg. Nå vil jeg helst bli frisk, slik at jeg kan reise ut på turné neste år. Det gleder jeg meg til, sier hun.

Men aller mest gleder hun seg likevel til Start-kampen på lørdag.
- Jeg er så spent, og det skal bli så gøy å se guttene. Jeg tror de vinner 2-0. Jeg har booket meg en ståplass og satser på å komme tidlig til stadion siden jeg er så liten, ler Jorun Stiansen.

heidi.ditlefsen@fvn.no

Les også i Fædrelandsvennen 25. oktober.

Les meir i NRK Sørlandet 24. oktober.

Sjå det lange innslaget og intervjuet med Jorun Stiansen i nyhendesendinga på NRK Sørlandet 24. oktober. Vel TV-sendingar i menyen til venstre og logg deg inn. Vel deretter TV-sendingar 18.40 og "Sørlandet 24.10.05 18:40".

Les meir i VG 26. oktober.

Les også Skal forske på "Jorun- effekten".

Les også på Sørnett frå Mediehøgskulen (Gimlekollen) 27. oktober.